tiistai 7. huhtikuuta 2009

Cisco yhteistyötä 10 vuotta

Tänä keväänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun kolme hurjaa TAMKilaista marssi bulevardia pitkin Etelärantaa kohden. Päämääränä heillä oli osallistua Cisco Systemsin tiedotustilaisuuteen, joka oli jatkoa firman vastikään lanseeraamalle Cisco Networking Academy - ohjelmalle. Yläsen Jussi, Haapakankaan Ville ja Hakosen Harri totesivat ohjelman sen verran kiinnostavaksi, että he päättivät suositella TAMKin johdolle siihen osallistumista. Tähän rehtori Markku Lahtinen esikuntineen oli mitä suuremmassa määrin suostuvaisia ja vielä samana keväänä Ville ja Harri suorittivat ohjelman ensimmäisen osan mukaisen sertifikaatin.

Cisco Systems on San Franciscon yliopiston opettajien muodostama yritys, joka sai alkunsa, kun yliopiston eri tiedekuntien välinen viestintä tietokoneiden välillä ei toiminut ja eri menettelytapoja käyttävät tietokoneverkot haluttiin yhdistää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tästä on ajansaatossa kasvanut Internetin tietoa välittävien laitteiden johtava laitevalmistaja. Yli 90% näistä laitteista on Ciscon valmistamia.

Myöhemmin ohjelmaan on mukaan tullut myös muita opettajia. Toni Männistö ja Harri Saarinen ovat hankkineet myös pätevyyden opettaa CCNA (Cisco Certified Network Assosiate) osassa. Opettajavoimien vahvistusten myötä on CCNA muodostunut kantavaksi osaksi Tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opiskelijoiden perusopintoja. Tietotekniikan koulutusohjelma on myös tilannut ICT-osaamiskeskuskselta jo kahtena vuotena tämän ohjelman ja jatkoa on ensivuodelle tiedossa. Ohjelma sopii erinomaisesti tietoliikenteen perusopinnoiksi mille tahansa koulutusohjelmalle. Siitä on jopa kaksi eri versiota. CCNA Discovery ja CCNA Exploration, joista jälkimmäinen on tarkoitettu enemmän teknisesti orientoituneeseen koulutusohjelmaan.

Villen ja Harrin osalta opettajapätevyys ei jäänyt pelkästään CCNA sertifiointiin vaan he laajensivat osaamistaan vaativammaksi läpäisemällä Birminghamissa yhteensä kaksi kuukautta Kestäneet CCNP (Cisco Certified Network Professional) opinnot. Osaamisen kehittyminen heillä jatkuu, ensi kesänä he tulevat saamaan myös pätevyyden opettaa Cisco Secure -ohjelmassa. CCNP -ohjelmaa on tähän mennessä ICT-osaamiskeskukselta tilattu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmasta ja yksittäisiä tietotekniikan opiskelijoita on hakeutunut tähän oppiin. Cisco Secure -ohjelmasta ei vielä ole tilauksia tullut.

Jussi Yläsen johtama ICT-osaamiskeskus on laajemminkin panostanut näihin ”kotikansainvälistymistä” edistäviin koulutus ohjelmiin. Oracle, StoneSoft, Sun Microsystems ja Microsoft tärkeimpinä. Näistä vahvasti elämään on jäänyt Microsoftin IT Academy ohjelma. Tietojenkäsittelyn koulutusohjelman tietoverkkopalveluiden suuntautumisvaihtoehto nojaa vahvasti tähän käyttöjärjestelmäkoulutuksessaan, pois jättämättä suomalaisille niin rakasta Linux ympäristöä. Sunin Java Academy tulee mahdolliseksi ensi vuonna Tietojenkäsittelyn ohjelmistotuotannon opiskelijoille. Vielä helmenä pohjalla ovat Mira Grönvall ja Timo ­Nevalainen hankkineet ensimmäisen serifikaattinsa, osoituksena toimisto-ohjelmien opettamisen osaamisesta. Mira on vahvasti sitä mieltä, että hän pätevöittää itsensä koko Office paketin opettamisen osaajaksi eikä Timokaan varmasti heikommaksi jää. ICT-oske on siis vahvasti osaamisessaan ajan hermolla.

1 kommentti:

Tiko kirjoitti...

http://www.academynetspace.com/